Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z powidłami i pianką

Szarlotka z powidłami i pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 1886

Dodano:

Odsłon: 1977

Kolejna pyszna szarlotka :).Wzbogacona budyniową pianką i powidłami śliwkowymi.Pyszna lekka i znika bardzo szybko

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 200g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy, szczypta soli
  • ok.1 kg startych jabłek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół opakowania galaretki
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • powidła śliwkowe
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Składniki na ciasto wsypujemy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto.
    Wyrobione ciasto dzielimy na 1/3 i 2/3.Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
    Większą część wałkujemy i wykładamy na naszą formę do ciasta.Cisto w foremce smarujemy powidłami.
    Czas na masę jabłkową.Starte jabłka wkładamy do garnka,dodajemy cukier waniliowy,cukier,cynamon i skrapiamy sokiem z cytryny.Prażymy te jabłka ok.10-15 min.często mieszając bo mogą się przypalić :).Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy aby się galaretka rozpuściła.Masę wykładamy na ciasto wyrównujemy i posypujemy bułką tartą.
    Białka ubijamy na sztywno,dodajemy budyń i cukier i miksujemy na gładką masę.Pianę wykładamy na masę jabłkową a na górę trzemy ciasto które leżakowało w zamrażarce :).
    Ciasto pieczemy ok.40 min. na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170C.Po wystudzeniu można jeszcze posypać cukrem pudrem.Ja nie zdążyłam :D.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń