Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotkę z tortownicy w tej wersji wykonasz szybko i prosto. Do jej przygotowania nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych urządzeń, wystarczy Ci nawet pałka do ucierania, miska i łyżka. Do przyrządzenia ciasta możesz użyć jabłek, jakich lubisz. Świetna będzie szara reneta, ale antonówki lub inne jabłka deserowe też się sprawdzą. Jeśli lubisz urozmaicony smak, posyp ciasto posiekaną czekoladą, orzechami laskowymi lub migdałami czy rodzynkami.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 494
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 942
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 227
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 494
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 942
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 227
Składniki
Zmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw. Utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym, aby powstał jasny, puszysty krem. Następnie dodawaj po jednym jajku. Wbijaj kolejne, gdy to pierwsze będzie już roztarte. Dodaj sól i po łyżce mącznej mieszanki. Na koniec dolej mleko i dorzuć skórkę cytrynową. Ciasto powinno wyjść gładkie i jednorodne.
Umyj jabłka i pokrój w ćwiartki. Możesz zostawić skórkę, aby ciasto było bardziej chrupiące. Pokrój jabłka w plasterki. Wylej ciasto do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Na górze ciasta ułóż plasterki jabłka, zakładając jeden element na drugi. Efektem powinien być wzór przypominający rozkwitły kwiat. Posyp górę ciasta łyżeczką cukru i cynamonem.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 45 minut. Schładzaj szarlotkę na kratce i podaj po pół godzinie.