Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna szarlotka z dodatkiem tymianku, z dużą ilością jabłkowego nadzienia. Najlepiej zrobić ją wieczorem, ponieważ kolejnego dnia idealnie się kroi. Zapraszam.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 454
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 98
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 175
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 133
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 454
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 98
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 175
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 133
Składniki
Na dużej patelni lub w garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać wcześniej obrane i pokrojone jabłka, cukier trzcinowy, sok wyciśnięty z jednej cytryny. Gdy jabłka puszczą sok dodać tymianek i wszystko razem dusić na małym ogniu ok 15 min (aż cześć jabłek będzie miękka). Odstawić do przestygnięcia.
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjąć, podzielić na 2 części. 2/3 ciasta wyłożyć do formy 33 cm x 23,5 cm, podpiec w piekarniku w 170 stopniach ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, wyłożyć na nie jabłka i wyrównać. Z pozostałej rozwałkowanej części ciasta wycinać za pomocą foremek różne wzory i układać na jabłkach. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok 40-45 minut w 170 stopniach. Smacznego.