Do góry

Desery Przepis na:

Szparagi w sosie holenderskim

Szparagi w sosie holenderskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Szparagi w sosie holenderskim"

Składniki

  • 1 duży lub 2 małe pęczki białych szparagów
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 12 dag masła
  • sól
  • cukier
  • kilka gałązek świeżej natki lub trybuli do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W wysokim garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru oraz z łyżeczką soku z cytryny. Szparagi umyj starannie, odetnij zdrewniałe łodygi. Nożem szczelinowym do warzyw obierz środkowe części warzyw.

  2. Na koniec szparagi zwiąż bawełnianą nitką i ustaw pionowo w garnku. Główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody i gotować się na parze. Garnek przykryj. Gotuj szparagi 15-20 min. Gdy będą już miękkie, odlej je i pozostaw na sicie do osączenia.

  3. W osobnym naczyniu z posolonym wrzątkiem ugotuj na twardo 4 jajka (8-10 minut). Odlej, je, ostudź i obierz, a następnie drobno posiekaj.

  4. Żółtka oraz łyżeczkę soku z cytryny umieść w blenderze. Zmiksuj ze sporą szczyptą soli. Masło rozpuść. Lekko przestudź. Wlej do utartych żółtek. Miksuj dalej, aż sos zgęstnieje.

  5. Szparagi ułóż, polej sosem holenderskim, posyp jajkiem i posiekanymi ziołami.

  6. czas ok. 35 min; porcja – 250 kcal, cena 4,20 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń