Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szparagi w sosie holenderskim"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 151
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 151
Składniki
W wysokim garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru oraz z łyżeczką soku z cytryny. Szparagi umyj starannie, odetnij zdrewniałe łodygi. Nożem szczelinowym do warzyw obierz środkowe części warzyw.
Na koniec szparagi zwiąż bawełnianą nitką i ustaw pionowo w garnku. Główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody i gotować się na parze. Garnek przykryj. Gotuj szparagi 15-20 min. Gdy będą już miękkie, odlej je i pozostaw na sicie do osączenia.
W osobnym naczyniu z posolonym wrzątkiem ugotuj na twardo 4 jajka (8-10 minut). Odlej, je, ostudź i obierz, a następnie drobno posiekaj.
Żółtka oraz łyżeczkę soku z cytryny umieść w blenderze. Zmiksuj ze sporą szczyptą soli. Masło rozpuść. Lekko przestudź. Wlej do utartych żółtek. Miksuj dalej, aż sos zgęstnieje.
Szparagi ułóż, polej sosem holenderskim, posyp jajkiem i posiekanymi ziołami.
czas ok. 35 min; porcja – 250 kcal, cena 4,20 złŹródło: Świat kobiety