Do góry

Desery Przepis na:

Szparagi zapiekane w białym sosie

Szparagi zapiekane w białym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Szparagi zapiekane w białym sosie"

Składniki

  • 50 dag białych szparagów
  • 10 plastrów szynki
  • 200 ml śmietany 30 proc
  • 10 dag utartej mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • sól morska
  • biały pieprz
  • cukier
  • liście natki pietruszki
  • masło do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szparagi umyć, obrać cienko, odciąć zdrewniałe końcówki, gotować ustawione na sztorc w osolonym i osłodzonym wrzątku ok. 7 min. Delikatnie wyjąć z wody łyżką cedzakową, wystudzić.

  2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Żółtko rozbełtać, wymieszać ze śmietaną, czosnkiem, doprawić solą i białym pieprzem.

  3. 3. Po 6-8 szparagów owijać plastrami szynki, układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Polać sosem śmietanowym, posypać utartą mozzarellą.

  4. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 15-20 minut. Dekorować siekaną natką pietruszki.

  5. Takie szparagi można zapiec też pod beszamelem (5 dag masła podsmażyć z 5 dag mąki, dolać 400 ml mleka, doprawić solą i muszkatem).

  6. ok. 55 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń