Do góry

Desery Przepis na:

Szwedzki tort jabłeczny

Przepis dnia 2019-09-22
Szwedzki tort jabłeczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2825

Dodano:

Odsłon: 5077

Szwedzki tort jabłeczny na delikatnym biszkopcie, z mnóstwem kawałeczków jabłek i bitą śmietanką. Do duszonych jabłek można dodać odrobinę masełka lub cynamon. Można też zblendować je na delikatny mus, jak lubicie.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g mąki
  • 50 skrobi kukurydzianej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • Masa jabłeczna:
  • 1, 5 k jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g cukru
  • ewentualnie 150 ml soku z jabłek( lub wody)
  • 2 paczuszki budyniu waniliowego
  • można dodać 0, 5 łyzeczki agar agar
  • dodatkowo:
  • 300 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżeczki cukru
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Jajka rozdzielić. Żółtka i 3 łyżki gorącej wody ubić na kremową masę. Dodać cukier i cukier waniliowy i ubić, aż masa będzie biała i puszysta. Trwa to dłuższą chwilę, ponieważ masa powinna zwiększyć swoją objętość. Białka ubić ze szczyptą soli i ostrożnie dodać do żółtek. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Zamieszać rózgą kuchenną do wymieszania składników. Przełożyć na foremkę 26 cm i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Ostudzić i przekroić na pół.

  2. Jabłka umyć, ubrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na większe kawałki( u mnie są to ćwiarki i jeszcze na pół) i pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Wrzucić do garnka, dodać cukier i poddusić do zmięknięcia. Ewentualnie dodać trochę soku z jabłek lub wodę. Budyń rozmieszać z sokiem i wlać do jabłek. Poczekać, aż zgęstnieje i już nie gotować. Według upodobania można takie miękkie jabłka lekko zgnieść tłuczkiem do ziemniaków. I zostawić do ostygnięcia. Ewentualnie dodać agar agar( i jeszcze trochę pogotować).

  3. Ostudzony dół biszkoptu położyć na duży talerz i założyć metalową obręcz. Schłodzoną masę jabłeczną wyłożyć na ciasto i równo rozprowadzić. Śmietankę ubić z cukrem i wyłożyć na jabka. Nakryć drugim biszkoptem i wstawić do lodówki do zastygnięcia na przynajmniej 3 godziny. Udekorować ciasto według upodobania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń