Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczna przekąska prosto ze Szwecji :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5676
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 958
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37022
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5676
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 958
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37022
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Składniki
1. Przesiej drożdże 2. Ubij szafran razem z cukrem pudrem tak aby zrobił się drobny. 3. Roztop masło/margarynę. Wlej mleko i mieszaj. 4. Wymieszaj troszkę roztopionego masła/margaryny z mlekiem z drożdżami. 5. Dolej resztę a później dosyp szafran, serek Danio, cukier puder, jedno z jajek i szczyptę soli. 6. Ubijaj ręcznie, wsyp 17 dl mąki do szklanki i po troszeczku wsypuj do ciasta. Ubijaj dopóki ciasto nie zrobi się gładkie. 7. Połóż ścierkę na misce z ciastem i poczekaj aż fermentuje. Może to zająć 30 minut lub więcej. 8. Jak już sfermentuje, połóż ciasto na szafce posypanej mąką. 9. Podziel ciasto na 35 kawałków (lub mniej, to zależy od tego jak duże mają być nasze bułeczki), zrób z nich ''węże'' a potem uformuj je na literki ''S'' (tak jak na zdjęciu). Gotowe bułeczki kładziemy na tacce przykrytej papierem do pieczenia. 10. Przyciśnij do bułeczek rodzynki w dowolnych miejscach. Zostaw do fermentacji na 30 minut. Później polej bułeczki zmiksowanym białkiem drugiego jajka.
Ustaw piekarnik na 225°. Piecz w piekarniku od 6 do 10 minut. Gotowe bułeczki rozłóż na talerze. Smacznego! Bułeczki najlepiej smakują na ciepło.