Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybka wersja jabłecznika z wykorzystaniem gotowego ciasta kruchego z rulonu.
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 301
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 544
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1018
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 301
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 544
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1018
Składniki
1. Jabłka obrać , wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla. 2. Do rondla dolać wodę, dosypać cukru do smaku, cynamonu, szczyptę imbiru. Gdyby mus był za słodki można dodać mniej cukru (lub w ogóle) oraz/lub sok z cytryny.
3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kształt formy, odciąć nadmiar ciasta. 4. Nadmiar pokroić w wąskie paski (będą tworzyły wierzch). 5. Ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, na który wysypać kulki ceramiczne lub inne obciążniki (np. Groch).
6. Piekarnik nagrzać do 170 st. C (termoobieg) i zapiec ciasto ok. 15 min. następnie wyjąć kulki i dopiec 5-10 min. (zależy czy chcemy by spód po nałożeniu masy był wilgotny czy nie). 7. Pod koniec prużenia jabłka lekko podusić i dosypać 1 łyżkę żelfixu. Przegotować kilka minut. Wyłożyć masę jabłkową na spód. 8. Na wierzch z pozostałego ciasta, które pocięliśmy w paseczki, ułożyć kratkę. 9. Włożyć do piekarnika i piec następne 40-50 min.