Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki torcik, z produktów które akurat były w domu :)
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3505
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 354
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1719
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3505
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 354
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1719
Składniki
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy kakao, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mieszamy. Do ubitych białek stopniowo dodajemy mąki - delikatnie mieszając. Masę wylewamy do tortownicy (średnica 18cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-35 minut w temperaturze 180stopni. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, podgrzewamy w mikrofali. Następnie delikatnie wlewamy do ubitej śmietany, cały czas miksując. 2-3 łyżki śmietany odkładam do dekoracji boków tortu! Ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części, Ścinamy z góry kopułkę - resztki ciasta posłużą za dekorację tortu. Układamy następująco powtarzając warstwy: biszkopt 1/2 dżemu 1/2 masy śmietanowej Boki tortu ozdabiamy śmietaną, następnie całość posypujemy okruchami i płatkami migdałów.