Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie ciasteczka z twarogiem i dżemem borówkowym

Szybkie ciasteczka z twarogiem i dżemem borówkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1034 Ocena: 7126

Dodano:

Odsłon: 2221

Hej hej to znowu ja zanudzę was moimi przepisami ale nic na to nie poradzę że więcej czasu spędzam w kuchni, to moja odskocznia od dnia codziennego. Mężowi zachciało się coś słodkiego a że miałam ciasto francuskie to szybko wymyśliłam ciasteczka

Składniki

  • 2 ciasta francuskie 300 g każde,
  • 2 twarogi Klinek 250 g każdy,
  • 2 żółtka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka śmietany 12 %2 łyżki mleka,
  • 10 łyżeczek dżemu borówkowego lub kto jaki lubi
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybkie ciasteczka z twarogiem i dżemem borówkowym

Przygotowanie

  1. Na początek przygotować twaróg, przełożyć go do salaterki wsypać cukier, dodać żółtko oraz wsypać cukier i dodać śmietanę. Całość rozgnieść za pomocą widelca do połączenia się wszystkich składników ze sobą

  2. Gdy mamy już przygotowany twaróg wtedy przygotowujemy ciasto francuskie a mianowicie rozłożone ciasto wzdłuż rozciąć na dwa paski oraz w poprzek na pięć pasków z których wychodzą prostokąty. N jeden z prostokątów nałożyć solidną łyżkę twarogu a na twaróg łyżeczkę dowolnego gęstego dżemu

  3. Tak przygotowany prostokącik nakryć przeciwległym prostokątem i za pomocą widelca posklejać wszystkie boki. Można zrobić ozdobne paski na górze ciastka. Posklejane ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia

  4. Ułożone ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem razem z mlekiem i dość obficie posypać grubszym cukrem kryształ. Gotowe ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 20 - 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia

  5. Takie ciastka świetnie sprawdzą się podczas czekania na gości jak również dla domowników do poobiedniej kawy. Może to nic wielkiego bo jednak ciasto kupne lecz kto teraz w tych czasach wykonuje samodzielnie ciasto francuskie nie znam osobiście takiej osoby. Po za tym po to są ulepszenia aby z nich korzystać czyż nie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń