Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie ciasto z tofii.

Szybkie ciasto z tofii.

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 445

Dodano:

Odsłon: 1703

Miało być piękne ciasto ,ale biszkopt coś się nie udał.Więc improwizowałam, a najważniejsze że smakowało.

Składniki

  • jajka 3 szt.
  • mąka 1/2 szkl.
  • cukier 1/2 szkl.
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • olej 3 łyżki
  • śmietana 30% 300 ml.
  • puszka kajmaku
  • żelantyna 2 łyżeczki
  • cukier puder 3 łyżki
  • posypka do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijam , dodaję cukier, żółtka, olej i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.Piekę ok.1/2 godz. w tem.170 stopni wyjmuję i studzę.

  2. Żelantynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody.Ostudzony biszkopt kruszę na kawałki i dzielę na dwie części.Blachę wykładam papierem do pieczenia.

  3. Jedną częścią pokruszonego biszkoptu wykładam spód blachy.Ja zrobilam to w korytku.Ubijam śmietanę , dodaję cukier puder i ostudzoną żelantyne i wlewam na blachę z biszkoptem.Na śmietanę nakładam drugą część pokruszonego biszkoptu i rozkładam puszkę z tofii.Wszystko posypuje posypką.

  4. Wkladam do lodówki na przynajmniej 1 godz.Bardzo proste do zrobienia , a z pokruszonym biszkoptem jakby nabiera innego smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń