Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Czosnek i cebulę obierz, potnij na kawałki. Obłóż nimi szynkę i wstaw ją na kilka godzin do lodówki. Do ok. 5 szklanek wody wrzuć połowę przypraw. Zagotuj, wsyp sól peklową, wymieszaj i wystudź. Pozostałe przyprawy zmiel i natrzyj nimi szynkę.
Mięso włóż do kamionkowego naczynia. Wlej zalewę peklującą. Obciąż talerzykiem. Odstaw w chłodne miejsce na 7-10 dni. W czasie peklowania szynkę codziennie obracaj. Zapeklowaną szynkę włóż do gotującej się wody o temp. 80-82°C. Parz ok. 90 minut.
20 porcji, 10 min + ok. 10 dni, 90 minŹródło: Naj