Do góry

Desery Przepis na:

Tarta amaretto ze śliwkami

Tarta amaretto ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 2510

Dodano:

Odsłon: 970

Krucha tarta wypełniona budyniową masą migdałową ze śliwkami. Idealne połączenie smaków.

Składniki

  • Tarta:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 50g
  • Masło - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Krem:
  • Żółtka jaja - 4szt
  • Cukier - 60g
  • Mąka ziemniaczana - 25g
  • Mąka migdałowa - 50g
  • Mleko - 350ml
  • Likier Amaretto - 4 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Dodatkowo:
  • Śliwki - 20szt
  • Mąka ziemniaczana do oprószenia śliwek (opcjonalnie)
  • Migdały słupki - 30g
  • Cukier puder - 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Tarta amaretto ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Z tego przepisu zrobicie tartę o wymiarach 30x18cm.

    Ciasto:
    Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

    W tym czasie możemy zrobić masę:
    Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mąkę migdałową i cukier waniliowy, mieszamy mikserem. Mleko gotujemy i powoli dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy amaretto. Garnek z masą przykrywamy, aby nie zrobił się kożuch.


    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 5mm, w razie potrzeby obsypując mąką. Wykładamy blachę. Najłatwiej przenieść ciasto zawijając je na na wałku. Dokładnie doklejamy ciasto do boków i nakłuwamy spód. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

  2. Na podpieczoną tartę wykładamy masę migdałową i wyrównujemy.

  3. Teraz wykładamy śliwki przekrojone na pół. Można lekko oprószyć je mąką ziemniaczaną, aby sok z nich nie rozlewał się po cieście.
    Posypujemy migdałami w słupkach.

    Dopiekamy jeszcze 20 minut w 180 stopniach.

  4. Po upieczeniu i wystudzeniu wkładamy tartę do lodówki.
    Najlepsza jest następnego dnia.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 24 sierpnia Osz... to musi być przepyszne :) :) :) Obłęd w oczach :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 24 sierpnia Hmmm... tak się niegodzi... takimi łakociami drażnić... super!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń