Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalnie pochodzaca z anglieskiego Derbyshire.Doskonala dla milosnikow migdalowych przysmakow jako dodatek do kawy czy herbaty.
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 45
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 17
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 40
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 308
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2529
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 45
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 17
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 40
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 308
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2529
Składniki
Spod ciasta: 250g maki 150g miekkiego masla 50g drobnego cukru 1 zoltko Make maslo i cukier siekamy razem dodajemy zoltko i zagniatamy wszystko na jednolita plastyczna mase.Wyrabiamy przez chwile nastepnie zawijamy w folie i odkladamy na jakies 30min do lodowki aby sie schlodzilo.
Cisato wyjmujemy i rozwalkowujemy tak aby wypelnilo cala foremke moja ma srednice 28cm i ta porcja ciasta jest idealna.Staramy sie rozprowadzic ciasto tak aby w kazdym miejscu mialo taka sama grubosc.Tak przygotowana foremke odkladamy na nastepne 30min do lodowki.
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C wkladamy ciasto i pieczemy ok 20min tak aby podpieklo sie na zloto.Wyciagamy je z piekarnika zmniejszamy temperature do 180° C.
Do pojemnika wsypujemy 150g cukru i 150g miekkiego masla miksujemy je na puszysta mase. W osobnym pojemniku ubijamy na sztywno bialka z 3 jajek po czym dodajemy zoltka. Gdy maslo z cukrem jest utarte powoli dodajemy ubite jajka tak zeby masa sie nie zwazyla.Dosypujemy zmielone migdaly i skorke z cytryny. Na upieczony spod wykladamy dzem ja w moim przepisie uzylam porzeczkowego ale mozna wybrac swoj ulubiony w oryginalnym przepisie jest malinowy.Rozprowadzamy dzem rownomiernie po ciescie po czym wykladamy wczesniej ubita mase.Wkladamy do piekarnika i pieczemy przez 20min po czym wyciagamy i posypujemy platkami migdalow.Ciasto wkladamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 25min az masa sie zetnie i nabierze zlotego koloru. SMACZNEGO :)