Do góry

Desery Przepis na:

Tarta czekoladowa z truskawkami

Tarta czekoladowa z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7514

Dodano:

Odsłon: 16052

Mocno czekoladowa tarta na kruchym spodzie z owocami. Zamiast truskawek możemy wykorzystać inne sezonowe owoce: maliny, porzeczki lub mieszać owoce.

Składniki

  • 200g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Na krem czekoladowy:
  • 250ml kremówki 30%
  • 100g godzkiej czekolady
  • Dodatkowo:
  • Truskawki
  • 2-3 łyżki tężejącej galaretki truskawkowej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kruchy spód: mąkę przesiewamy z kakao i cukrem pudrem, dodajemy zimne mało i wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tak, by przykryło dno i boki formy, nakłuwamy widelcem i schładzamy 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi, pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 15 minut. Ciasto odkładamy do wystudzenia.


    Krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko ciepłą czekoladę i miksujemy na jednolity krem.


    Krem wykładamy na wystudzone kruche ciasto. Dekorujemy plasterkami truskawek. Truskawki smarujemy tężejącą galaretką i ciasto wstawiamy do stężenia do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annapiedziak 30 maja 2015 Wygląda świetnie! Z pewnością się pokuszę i zrobię.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń