Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta kalafiorowa"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 65
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1442
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 65
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1442
Składniki
Mąkę wymieszać z połową łyżeczki soli. Dodać oliwę i drożdże rozpuszczone w 125 ml ciepłej wody. Dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Marchew obrać, pokroić na połówki, gotować 10 minut w posolonej wodzie. Na 5 minut przed końcem gotowania dołożyć różyczki kalafiora. Wyrośnięte ciasto zagnieść. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt 25x33 cm.
Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Spód i brzegi formy wylepić ciastem. Na cieście rozłożyć marchewki i różyczki kalafiora. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 15 minut.
Dymki pokroić w plasterki. Ser żółty zetrzeć. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto posypać dymką i startym serem. Polać sosem śmietanowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 35-40 minut. Gotowy placek posypać uprażonymi płatkami migdałowymi i udekorować listkami trybuli.Źródło: Życie na gorąco