Do góry

Desery Przepis na:

Tarta rustykalna Glette

Tarta rustykalna Glette

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 204

Dodano:

Odsłon: 278

Uwielbiam robić te ciasta, szczególne w wersji mini, takiej na raz. Plusem tego ciasta jest to, że jak go złożysz to będzie dobrze. Zawsze zachwyca mnie jej wygląd. A do środka można włożyć każde owoce, jakie tylko ma się pod ręką! Po więcej przepisów oraz filmików krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu. Serdecznie zapraszam!

Składniki

  • 250g mąki krupczatki
  • 50g cukru lub 80g stevii
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. 400g owoców (truskawki, borówki)
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka
  • cukier trzcinowy
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta rustykalna Glette

Przygotowanie

  1. Owoce umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

  2. Masło pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki włóż do misy miksera. Zmiksuj na konsystencję mokrego piasku. Zagnieść szybko w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.

  3. Ciasto podziel na 6 równych części. Każda powinna ważyć ok 86g. Rozwałkuj na cienkie placki. Na środek każdego połóż porcję owoców.

  4. Boki ciasta zagnij na owoce. Posmaruj rozbełtabym żółtkiem z mlekiem i posyp cukrem trzcinowym. Włóż do lodówki na 15 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190°C ok 30 minut (do zrumienienia)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń