Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta rustykalna to pyszne ciasto które przygotujecie bardzo szybko. Zawsze kiedy macie ochotę na coś słodkiego. Wczoraj właśnie naszła mnie taka ochota. Zagniotłam ciasto wyłożyłam owoce, upiekłam i mogłam się zajadać pysznym ciachem. Żeby zrobić taką tartę nie potrzebujecie nawet formy do tarty. Wystarczy rozwałkować ciasto i zagiąć brzegi. Moja tarta po zagięciu rogów ma średnicę 23 cm.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 152
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 152
Składniki
Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem. Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ją w folię spożywczą. Następnie schłodzić, około godzinę w lodówce.
Wypestkowane czereśnie przełożyć do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier puder i ekstrakt migdałowy. Wszystko razem wymieszać. Schłodzone ciasto przełożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką (wałkujemy na papierze ponieważ będzie nam łatwiej przenieść tartę na blaszkę). Rozwałkowane ciasto posypać kaszą manną, wyłożyć czereśnie, tak żeby brzegi na kilka centymetrów pozostały wolne.
Następnie zagiąć brzegi ciasta do środka. Ciasto może pękać, ale to nie szkodzi. Moje też pękało, a po upieczeniu wygląda całkiem fajnie. Tarta rustykalna nie jest idealna :)
Tartę razem z papierem przełożyć na blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 35-40 minut. Wystudzoną tartę posypać cukrem pudrem.