Do góry

Desery Przepis na:

Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10167

Dodano:

Odsłon: 3437

kolejna odsłona pysznego, prostego w wykonaniu ciasta z dodatkiem truskawek :-)

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • maka pszenna 2 i 1/4 szkl.
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 2
  • masło zimne 20 dag
  • Nadzienie:
  • jajko 3 duże
  • jogurt grecki 1 szkl.
  • cukier puder 1 szkl.
  • mąka pszenna 3/4 szkl.
  • aromat waniliowy
  • truskawki ok. 35-40 dag
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać posiekane zimne masło i wyrabiać chwilę palcami, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowym ciastem wyłożyć posmarowaną tłuszczem formę do tarty (27-28cm), nakłuć gęsto widelcem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 min. w temp. 180 stopni (do lekkiego zrumienienia).

  2. Nadzienie: Wszystkie składniki oprócz truskawek zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Na podpieczony spód poukładać pokrojone na pół truskawki, zalać masą i piec ok. 30-35 min. do momentu aż krem się zetnie i lekko przyrumieni. Wystudzić i schłodzić w lodówce. Można posypać cukrem pudrem, ja pominęłam. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń