Do góry

Desery Przepis na:

Tarta truskawkowa z kremem i bezą

Przepis dnia 2014-06-17
Tarta truskawkowa z kremem i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7380

Dodano:

Odsłon: 14048

Niebiański smak kremu truskawkowego pod puszystą bezą to smak ,któremu nikt się nie oprze. Bardzo gorąco polecam :))

Składniki

  • Na ciasto: 150g mąki pszennej, 70g schłodzonego masła, 1 jajko,
  • 1,5 łyżki cukru pudru, 1 op./16g/ curkru waniliowego
  • Dodatkowo ok.150g truskawek
  • Na krem: 3 żółtka, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 op./16g/ cukru waniliowego, 50g masła
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 200g truskawek
  • Na bezę: 3białka, 100g cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i schłodzone masło pokrojone w kostkę. Palcami rozdrabniamy wszystkie składniki tak jak na kruszonkę, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
    W tym czasie przygotować krem. Umyte i obrane truskawki zmiksować blenderem. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mus truskawkowy, przelać do rondelka i podgrzewać na ogniu, tak aby się nie zagotowało. Zdjąć z ognia , dodać masło, zmiksować, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i postawić ponownie na ogniu. Zagotować, ciągle mieszając, aż krem całkowicie zgęstnieje.Pozostawić do wystudzenia, można przykryć folią, aby nie zrobił się kożuch.

  2. Formę na tartę o średnicy ok.20cm natłuścić, wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem, rozłożyć folię aluminiową i obciążyć fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180s.C piekarnika i piec ok.15 minut, następnie zdjąć folię z fasolą i piec jeszcze ok.10 minut, aż ciasto się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
    Na zimne ciasto wyłożyć krem truskawkowy, a na krem pokrojone w plasterki truskawki.

  3. Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować, a na końcu do sztywnej piany dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Gotową pianę wyłożyć na truskawki i wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piec ok15 minut, aż beza będzie ładnie przyrumieniona. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić tartę na jakiś czas w środku.

  4. Jeszcze ciepła tartę wyjąć z piekarnika.

  5. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, życzę SMACZNEGO!

  6. Tartę można zrobić z beżą cytrynową, w tym celu do ubitej piany dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mniam :))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń