Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspomnienie lata! czyli tarta dla wielbicieli słodkości. Wykorzystaj swoje ulubione sezonowe owoce.
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 132
Polecam.
Odsłon: 768
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 108
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 132
Polecam.
Odsłon: 768
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 108
Składniki
Przygotowujemy kruchy spód pod tartę. Pokrojone w kostkę masło ucieramy w garnku lub misce, stopniowo przesiewamy mąkę, miksujemy. Dodajemy szczyptę soli, cukier oraz proszek do pieczenia. Gotową kruszonkę wysypujemy na blat, dodajemy żółtko oraz dwie łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy. W razie konieczności dodajemy jeszcze troszkę zimnej wody.
Ciasto zlepione w kulkę owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie podsypując mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Obcinamy resztki ciasta równo z brzegiem formy. Ciasto dziurkujemy widelcem i pieczemy z obciążeniem przez 10 min w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 min.
Masę rozpoczynamy od ubicia na sztywno 250 ml śmietanki. Wsypujemy utrwalacz do śmietanki. Miksując stopniowo dodajemy 2 łyżki cukru pudru, następnie serek mascarpone. Gotowy krem wykładamy na całkowicie wystygnięty kruchy spód.
Dekorujemy według uznania. Ja wykorzystałam bezy wykonane z białka pozostałego po robieniu ciasta kruchego, borówki amerykańskie oraz płatki migdałów. Smacznego! Uwagi: - masło, śmietanka i serek mascarpone powinny być wcześniej schłodzone - z pozostałego białka można zrobić bezy do dekoracji