Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z budyniem i owocami

Tarta z budyniem i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 252 Ocena: 1317

Dodano:

Odsłon: 1562

Przepis Ewy Wachowicz z 395 odcinka programu Ewa gotuje.

Składniki

  • 160 g herbatników bezglutenowych (mogą być zwykłe)
  • 60 g masła bez laktozy lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • masa budyniowa: 500 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego albo krowiego, ale bez laktozy)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 100 g masła
  • owoce do dekoracji: maliny, borówki, jeżyny
  • mięta
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z budyniem i owocami

Przygotowanie

  1. Herbatniki pokruszyć lub zmiksować, dodać roztopione masło i miód. Wymieszać i przełożyć na dno formy do tarty (lub tortownicy o średnicy 27-28 cm). Dobrze ubić. Schłodzić w lodówce (wystarczy 30 minut).

  2. Odlać ½ szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem waniliowym i posłodzić do smaku.

  3. Do zimnego mleka dodać żółtka. Roztrzepać. Wsypać mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Wymieszać i wlać na gorące mleko. Ugotować budyń.
    Dodać masło. Mieszać, aż się rozpuści. Przestudzić.

  4. Masę wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Na wierzchu ułożyć owoce. Udekorować listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń