Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z kremem grysikowym i owocami

Tarta z kremem grysikowym i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 183

Grysik pszenny to nic innego jak kasza manna (po niemiecku Gries). I wszystko zostaje w rodzinie ???? . Kolejny smak z mojego dzieciństwa, z jagodami lub malinami. Lubię do dzisiaj. Postanowiłam zamknąć jedno z moich ulubionych wspomnień smakowych w kruchej tarcie. Pewnie znów zabrzmię nieskromnie, ale muszę napisać, że ciasto było wyśmienite. Jednak nie będę czarować, że to zasługa moich niesamowitych umiejętności cukierniczych ???? Śmiem przypuszczać, że to laska prawdziwej wanilii ukrytej w delikatnym kremie, nadała temu ciastu wyjątkowy smak.

Składniki

  • Ciasto: 120 g masła, ½ łyżeczki soli, 35 ml mleka, 175 g mąki pszennej, 1 lub 2 łyżki kakao (w zależności jak bardzo kakaow
  • Krem: ½ litra mleka, 70 g kaszy manny, 50 g cukru, 1 laska wanilii, 20 g masła, garść malin i garść borówek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z kremem grysikowym i owocami

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm, wykładamy na formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier i obciążamy grochem lub fasolą.

    Piekarnik nagrzewamy do 200⁰C, ciasto pieczemy ok. 15 min., po czym usuwamy papier z grochem i pieczemy dalej ok. 5 min. Gotowy spód odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem.

  2. ½ szklanki mleka odlewamy, pozostałą część wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, wrzucamy ziarenka wanilii wraz z laską i podgrzewamy na małym ogniu. Odlaną część mleka łączymy z kaszką, dokładnie mieszamy i kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mannę z mlekiem i cały czas mieszamy. Gotujemy przez kilka minut, aż masa ładnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i dokładnie mieszamy do jego całkowitego rozpuszczenia się. Kiedy nieco ostygnie wylewamy na wcześniej przygotowany spód i dekorujemy owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń