Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z morelami i migdałami nadziana miodem i kwaśną śmietaną

Tarta z morelami i migdałami nadziana miodem i kwaśną śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1586

Dodano:

Odsłon: 903

Krucha tarta z morelami i migdałami nadziana kwaśną śmietaną z miodem to gratka dla fanów tych soczystych owoców.

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła w temp. pokojowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • morele 500 g
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 duże jajko
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • garść migdałów w płatkach
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy chwilę w lodówce. Formę na tarę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Wykładamy ciastem formę. Podpiekamy na biało w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min.
    Łączymy śmietanę z jajkiem, miodem, aromatem i mąką. Wylewamy masę na podpieczone ciasto. Układamy owoce, posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy około 30-45 min, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 09 czerwca 2017 No to już mamy plan na dzisiejsze popołudnie. Mamy nadzieję, że nam też wyjdzie taka ładna :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń