Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z serkiem i muso-galaretką

Tarta z serkiem i muso-galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 155

Dodano:

Odsłon: 1045

Czy jest coś lepszego na letnie śniadanie? Coś orzeźwiającego i sycącego?

Składniki

  • serek twarogowy: opakowanie sera białego, półtłustego
  • 4 zółtka
  • cukru pudru (do smaku, wedle uznania)
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2oo ml kwaśnej śmietany
  • muso-galaretka: garść truskawek
  • pół banana
  • jabłko
  • jagody kamczackie
  • galaretka truskawkowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Od razu uprzedzam, że ciasto kruche jest kupne. W tak gorący poranek i przy maluchu, który jest pełen energii i wszędzie go pełno


    serek twarogowy:

    opakowanie sera białego, półtłustego
    4 zółtka
    cukru pudru (do smaku, wedle uznania)
    opakowanie cukru wanilinowego
    2oo ml kwaśnej śmietany

  2. Bardzo prosta sprawa. Wystarczy tylko zblendować wszystkie składniki, aby serek uzyskał jednolitą konsystencję.
    Wyciągamy formę z ciastem, wlewamy nasz serek i wkładamy do piekarnika na 30-35 minut, w zależności od piekarnika. U mnie wystarczyło niecałe 30 minut.

  3. Kiedy nasze ciacho się robi, czas przygotować muso-galaretkę:

    garść truskawek
    pół banana
    jabłko
    jagody kamczackie
    galaretka truskawkowa

  4. I znowu poszłam na łatwinzę, ale co tam.
    Owoce blendujemy na mus. Ma być on lekko kwaskowaty, ale nie aż tak bardzo, więc, jeżeli wyjdzie za kwaśny, można dodać łyżkę/łyżeczkę miodu :)
    Galaretkę rozpuszczam w 3ooml gorącej wody, czekam aż trochę przestygnie i dolewam ją do musu. Teraz niech trochę nam stężeje.
    Ach...nasza tarta już prawie gotowa :)

    Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

  5. Ciasto już chłodne, galaretka trochę bardziej galaretkowata, ale nie całkiem, czyli możemy delikatnie łyżka wylewać muso-galaretkę na tartę. Resztę do kubeczka i Antek będzie miał swoją ukochaną galaretkę :)


    Skończone?

    W takim razie odstawiamy do lodówki,niech galaretka trochę bardziej stężeje. Później kładziemy kilka przekrojonych truskawek.
    Znowu do lodówki, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem :)

    Smacznego ^_^

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń