Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ponieważ nie miałem w domu czekolady ani płatków migdałowych, jako posypka posłużył mi łuskany słonecznik. Świetnie się sprawdził.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniotłem na jednorodną masę. Ciasto włożyłem do woreczka foliowego i schowałem na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie, ciasto rozlepiłem w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. idealnie, więc nie Po bokach zrobiłem brzegi około 3 cm.
Śliwki wypestkowałem i podzieliłem na połówki.
Na ciasto wysypałem równą warstwę kaszy manny (powinna wchłonąć nadmiar soku). Na mannie układałem śliwki, skórką do dołu.
Piekłem około 40 minut w 180 stopniach.
Schłodzoną śmietanę ubiłem na sztywno, powoli dodawałem mascarpone i cukier puder. Ubitą masę wyłożyłem na ostudzoną tartę.
Na suchą, nagrzaną patelnię wysypałem słonecznik prażyłem go z odrobiną soli do uzyskania złotego koloru. Ostudzonym słonecznikiem posypałem krem mascarpone. Ciasto przechowuję w lodówce.