Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tartaletki z owocami"
Przepis dnia
Spodziewasz się gości i chcesz ugotować coś smacznego, a zarazem szybkiego na...
Odsłon: 10731
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9467
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 1265
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2605
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1091
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4894
Przepis dnia
Spodziewasz się gości i chcesz ugotować coś smacznego, a zarazem szybkiego na...
Odsłon: 10731
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9467
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 1265
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2605
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1091
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4894
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 1,80 zł
Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, masło i krótko wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Obrane jabłka przekrawamy na pół, po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w cienkie plastry. Pastę marcepanową ucieramy z żółtkami i likierem, aby powstała jednolita masa.
Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego 6 kół o średnicy 14 cm. Wykładamy nimi foremki do tartaletek, łącznie z bokami. Widelcem nakłuwamy spody, które smarujemy marcepanową masą z żółtkami i likierem. Dość ścisło układamy jabłka, aby utworzyły kształt rozety. Pieczemy ok. 20 minut w 180oC.
W rondelku podgrzewamy dżem morelowy, którym smarujemy jabłka. Zwiększamy temperaturę do 220oC i pieczemy tartaletki jeszcze przez 3–4 minuty. Podajemy na ciepło lub na zimno.Źródło: Rewia