Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarteletki cytrynowe z borówkami"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 107
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 125
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 107
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 125
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. 15 dag masła pokrój na kawałki. Dodaj cukier puder, sól, mąkę pszenną, 2 żółtka i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek na stolnicy oprószonej mąką. Wytnij z niego 16 kółek. Wylep nim foremki do tarteletek posmarowane tłuszczem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 25 minut.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 120 ml zimnej wody. Sok cytrynowy zagotuj z winem i brązowym cukrem. Wlej rozmieszaną mąkę. Gotuj dalej 1-2 minuty. Pozostałe 4 żółtka wymieszaj z 6 łyżkami gorącej masy cytrynowej, połącz z resztą masy. Przestudź ją i wymieszaj z resztą masła.
Masę budyniową rozsmaruj na upieczonych spodach. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Białka ubij na sztywno z białym cukrem. Na tarteletkach rozłóż owoce. Przykryj je rozetkami bezy, wyciskanej przez szprycę. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz jeszcze ok. 10 minut. Udekoruj.Źródło: Naj