Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tęczowy sernik na zimno"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Pierwszą (żółtą) galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Bierzemy jej o 1/3 mniej niż podano na opakowaniu, czyli jeśli przepis jest na 300 ml wody, rozpuszczamy w 200 ml. Odstawiamy ją w chłodne miejsce aż zgęstnieje. Ser dzielimy na 4 porcje. Gdy galaretka będzie już bardzo gęsta, ale jeszcze nie stężeje, miksujemy ją z jedną z porcji sera i wykładamy do formy na babkę.
Wstawiamy formę na ok. 20-30 min. do lodówki, by masa stężała. W tym czasie przygotowujemy kolejną (pomarańczową) galaretkę tak samo jak poprzednią, pamiętając by wziąć mniej wody niż w przepisie. Gdy lekko stężeje, miksujemy z kolejną porcją sera i wykładamy do formy. W taki sam sposób przygotowujemy kolejne dwie porcje kolorowej masy serowej – różową i zieloną.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut; Porcja: 245 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie