Do góry

Desery Przepis na:

tiramisu

tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 368

Dodano:

Odsłon: 163

trochę inne, bo do serka mascarpone nie dodałam jajek

Składniki

  • serek mascarpone - 500 g
  • mleko skondensowane słodzone - 250 g
  • biszkopty podłużne - 200-250 g
  • espresso - 200 ml
  • likier amaretto - 100 ml
  • brązowy cukier - 1łyżka
  • kakao do posypania deseru
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
tiramisu

Przygotowanie

  1. Przygotować espresso lub bardzo mocną kawę, dodać brązowy cukier, wystudzić. Dolać likier amaretto.

  2. Do serka mascarpone stopniowo dodawać mleko skondensowane. Można użyć miksera lub po prostu wymieszać łyżką.

  3. Kawę przelać do płaskiego naczynia. Biszkopty maczać pojedynczo w kawie, a następnie układać ściśle w prostokątnym naczyniu (ja użyłam naczynia o wymiarach 18 x 22 cm).
    Połową namoczonych biszkoptów wyłożyć dno naczynia, na nich rozsmarować połowę kremu, wyrównać. Na kremie ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i kolejną warstwę kremu.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin.

  4. Przed podaniem deser posypać kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń