Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu.

Tiramisu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1650 Ocena: 24437

Dodano:

Odsłon: 263

Bardzo smaczny deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka mascarpone.

Składniki

  • mascarpone ser 500 g
  • żółtka jaj kurzych 4 szt.
  • biszkopty włoskie (kocie języczki) 1 op.
  • śmietana 30 lub 36% 330 ml
  • cukier puder 4 łyżki
  • kakao 3 łyżki
  • woda 2 szklanki
  • kawa naturalna rozpuszczalna 6 łyżeczek
  • Amaretto 50 ml
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Tiramisu.

Przygotowanie

  1. Zaparzamy kawę w 1 szklance wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Miksujemy 4 żółtka z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę, Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serki Mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanych żółtek i serków i wszystko mieszamy drewnianą łychą do zjednolicenia masy i odstawiamy. W przygotowanym, najlepiej w prostokątnym naczyniu układamy umaczane w kawie biszkopty na które nakładamy połowę masy. Całą powierzchnię posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptami umaczanymi w kawie i rozkładamy pozostałą masę i posypujemy kakao. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń