Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1310
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24901
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 95
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1310
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24901
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 95
Składniki
W 2-ch szklankach ciepłej wody przygotuj kawę z alkoholem (właściwie ilość wg preferencji); zostawiamy do ostygnięcia
Z żółtek robimy kogel-mogel (dodając połowę cukru), dodajemy serek mascarpone, mieszamy delikatnie łyżką, można potem zmiksować. Z białek ubijamy pianę (dodając resztę cukru); następnie dodajemy pianę do kogla-mogla z serkiem i mieszamy delikatnie.
Biszkopty układamy w naczyniu, nasączamy je (ja je nasączałam wkładając po całym biszkopcie na sekundę do kawie z alkoholem, ale ni epolecam bo cały deser wyszedł zbyt "ciapowaty"; na nasączone biszkopty kładziemy warstwę kremu, opruszamy go przez sitko kakao, i znów biszkopty. Zależy od naczynia ile wyjdzie warstw w każdym razie 2 napewno. Na samej górze pozostawiamy krem opruszony kakao i wstawiamy na jakieś 5 godz do lodówki. Smaczego!