Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na bazie biszkoptów i sera maskarpone
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3825
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414659
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2369
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3825
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414659
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2369
Składniki
Zaparzyć kawę aby wyszła mocna ( 1 szklanka) a następnie wystudzić.Do miski wsypać 1.5 szklanki cukru i dodać schłodzone mascarpone a następnie dobrze ubić mikserem. Do drugiej miski wlać schłodzoną śmietanę i dodać resztę cukru i ubijać na bardzo twardą pianę.Potem wymieszać bardzo delikatnie ubite mascarpone z ubitą śmietaną.
Następnie wyłożyć biszkopty do blaszki lub innej formy ( 30x25 centymetrów) i nasączyć je wystudzoną kawą (około 3 łyżeczki na 1 biszkopt).Wyłożyć na biszkopty połowę przygotowanej masy serowej i wyrównać ją lekko przyciskając.Następnie ułożyć następną warstwę biszkoptów wgniatając mniej więcej do1/3 wysokości biszkopta i nasączyć likierm (około 3 łyżeczki na 1 biszkopt ).Potem wyłożyć resztę masy serowej i równo wygładzić.Na koniec wszystko posypać kakaem( najlepiej przez drobne sitko).Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki ( 24 godz.)