Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu bez jajek : (moja smaczna i sprawdzona wersja tego deseru)

Tiramisu bez jajek : (moja smaczna i sprawdzona wersja tego deseru)

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 7397

Moje tiramisu jest nieco inne, ponieważ nie lubię zapachu surowych żółtek w deserze i dlatego je pominęłam. Zapewniam, że jest równie smaczne.

Składniki

  • opakowanie biszkoptów
  • 1 szklanka mocnego i gorzkiego naparu z kawy
  • 1/2 szklanki amaretto
  • 750 ml śmietany 36%
  • 1/2 kg serka mascarpone
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • otarta skórka z wyparzonej cytryny
  • 2 łyżki likieru cytrynowego
  • 2 łyżki cukru pudru ( cukier dozujemy wg własnych upodobań smakowych)
  • 2 łyżki ciemnego kakao (do oprószenia deseru)
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Mocną, gorzką kawę po ostygnięciu łączymy z amaretto.
    Biszkopty zanurzamy w zimnej kawie z amaretto i wykładamy nimi dno szklanych pucharków.
    Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem , stopniowo dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny, otartą skórką z cytryny i na końcu likier cytrynowy.
    Wykładamy połowę masy na biszkopty, przekładamy kolejną warstwą nasączonych biszkoptów i ponownie nakładamy warstwę bitej śmietany. Wyrównujemy powierzchnię i obficie posypujemy przy pomocy sitka ciemne kakao. Przed podaniem schładzamy w lodówce przez godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń