Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiramisu pistacjowe to ciekawa wariacja na temat klasycznego, włoskiego deseru. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orzechów i bakalii. Charakteryzuje się ciekawym smakiem, lekko podkręconym dodatkiem brandy. Kruchość pistacji i biszkoptów sprawia, że całość jest interesującą propozycją także na większe wydarzenia rodzinne.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Przygotuj krem pistacjowy. W dużej misce umieść żółtka, cukier i brandy. Wymieszaj. Podgrzewaj nad parą do rozpuszczenia cukru i zagęszczenia masy. Kiedy osiągnie ok. 60 st. Celsjusza, zmniejsz moc palnika pod garnkiem z wodą i kontynuuj ubijanie przez kolejne 6-10 minut. Temperatura masy nie powinna przekroczyć 75 st. Celsjusza. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do wcześniej przygotowanego zabaione. Wymieszaj. Dodaj serek mascarpone i zmiksuj na jednolitą masę. Ostudź do temperatury pokojowej. Rozłóż masę równomiernie do dwóch misek. Do jednej z nich dodaj pastę pistacjową i wymieszaj. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. Połowę wmieszaj do białej masy, a połowę do zielonej. Włóż oba kremy do lodówki.
Przygotuj biszkopty. Biszkopty pokrusz, pozostawiając niektóre okruchy nieco większe. Zalej je kawą. Dodaj pokruszone lub tarte pistacje i wymieszaj.
Złóż deser. W kieliszkach umieść najpierw zielony krem pistacjowy do ok. połowy wysokości. Na to połóż cienką warstwę kruszonych biszkoptów i przykryj je białym kremem. Tiramisu pistacjowe posyp tartą czekoladą i kawałkami orzechów laskowych.