Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tiramisu truskawkowo-pistacjowe w słoiczkach"
Klasyczne spaghetti bolognese z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżej bazyli...
Odsłon: 64
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 217
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 824
Klasyczne spaghetti bolognese z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżej bazyli...
Odsłon: 64
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 217
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 824
Składniki
6 porcji • : 30 min (plus chłodzenie) • 992 kcal/porcja • 10 zł/porcja
Zmiksuj na kogel-mogel żółtka ze 100 g cukru. Ubij śmietanę, następnie wraz z mascarpone dodaj ją do żółtek. Rozłóż masę do 2 misek.
Zmiksuj 1/2 truskawek z resztą cukru i dodaj do jednej miski. Masę w drugiej wymieszaj z pastą pistacjową.
Nasącz mlekiem biszkopty. Wyłóż 1/2 biszkoptów dno słoików. Następnie nałóż kolejno: krem pistacjowy, 1/2 pozostawionych truskawek, warstwę biszkoptów i krem truskawkowy.
Udekoruj resztą truskawek. Posyp pistacjami. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
Pastę z pistacji trudno kupić, ale możesz zrobić ją sama. Zagotuj 2 łyżki wody i łyżkę cukru, aby powstał gęsty syrop. Dodaj do niego 150 g prażonych, ale niesolonych pistacji, łyżkę mielonych migdałów i łyżkę oleju. Zmiksuj na gładką masę (jeśli potrzeba, dodaj odrobinę oleju).Źródło: Olivia