Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tiramisu truskawkowo-pistacjowe w słoiczkach"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 628
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 883
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 436
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 628
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 883
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 436
Składniki
6 porcji • : 30 min (plus chłodzenie) • 992 kcal/porcja • 10 zł/porcja
Zmiksuj na kogel-mogel żółtka ze 100 g cukru. Ubij śmietanę, następnie wraz z mascarpone dodaj ją do żółtek. Rozłóż masę do 2 misek.
Zmiksuj 1/2 truskawek z resztą cukru i dodaj do jednej miski. Masę w drugiej wymieszaj z pastą pistacjową.
Nasącz mlekiem biszkopty. Wyłóż 1/2 biszkoptów dno słoików. Następnie nałóż kolejno: krem pistacjowy, 1/2 pozostawionych truskawek, warstwę biszkoptów i krem truskawkowy.
Udekoruj resztą truskawek. Posyp pistacjami. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
Pastę z pistacji trudno kupić, ale możesz zrobić ją sama. Zagotuj 2 łyżki wody i łyżkę cukru, aby powstał gęsty syrop. Dodaj do niego 150 g prażonych, ale niesolonych pistacji, łyżkę mielonych migdałów i łyżkę oleju. Zmiksuj na gładką masę (jeśli potrzeba, dodaj odrobinę oleju).Źródło: Olivia