Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Tiramisu w pucharkach"

Składniki

  • 4 żółtka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 laska wanilii
  • 600 g serka mascarpone
  • filiżanka mocnego naparu kawy
  • kieliszek likieru migdałowego np. amaretto
  • okrągłe biszkopty
  • ciemne kakao i zioła do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 135 minut. Cena jednej porcji 4,20 zł

  2. Żółtka, cukier, cukier waniliowy i miąższ z laski wanilii dajemy do miski. Miskę ustawiamy na garnku z powoli gotującą się wodą. Żółtka ucieramy do białości, odstawiamy do wystudzenia.

  3. Do przestudzonych żółtek dodajemy partiami, po łyżce, serek mascarpone o temperaturze pokojowej. Delikatnie mieszamy na gładką masę.

  4. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Do chłodnego naparu kawy wlewamy likier. W naparze zanurzamy przez moment biszkopty i po 2-3 układamy na dnie pucharków lub szklanek. Na biszkopty wykładamy trochę masy, którą przykrywamy kolejnymi nasączonymi kawą biszkoptami itd., do wyczerpania składników.

  5. Wierzch deseru stanowią biszkopty, pokruszone i oprószone przez sitko ciemnym kakao. Na 2-3 godziny wstawiamy pucharki do lodówki. Przed podaniem zdobimy deser według uznania.

  6. Wartość odżywcza jednej porcji 211 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 24 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń