Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik a la tiramisu"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
ok. 45 minut
Do garnka wlać 150 ml naparu kawowego. Wsypać brązowy cukier, gotować 6-8 minut. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Na spodzie tortownicy o śr. 18 cm ułożyć 8 podłużnych biszkoptów. Skropić je połową ponczu z kawy. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasnokremową masę. Małymi porcjami dodawać do niej mascarpone. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie domieszać do masy serowej. Masę podzielić na dwie części. Do jednej wlać resztę kawy. Rozsmarować na biszkoptach. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny.
Ciemny krem przykryć drugą warstwą biszkoptów, skropić je pozostałym ponczem z kawy. Na biszkopty wyłożyć jasny krem. Wierzch wyrównać. Torcik wstawić na noc do zamrażalnika. Przed podaniem oprószyć kakao, posypać startą gorzką czekoladą. Udekorować kawowymi groszkami.Źródło: Życie na gorąco