Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik bakaliowy"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1813
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1813
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Mleko lekko podgrzej. W miseczce wymieszaj pokruszone drożdże z łyżką cukru pudru. Zalej ciepłym mlekiem. Dodaj połowę porcji przesianej mąki. Odstaw do wyrośnięcia.
Żółtka utrzyj na puszysty krem z 10 dag cukru pudru, cukrem waniliowym, szczyptą soli i masłem. 3 białka ubij na sztywno. Delikatnie połącz z masą żółtkową.
Dodaj do masy resztę przesianej mąki oraz zaczyn drożdżowy. Wsyp rodzynki, posiekane morele oraz obrane i pokrojone migdały. Wlej łyżkę rumu, wymieszaj, zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy. Raz jeszcze odstaw do wyrośnięcia (na 30 min). Piecz w temp. 180 st. ok. 15 min, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. i piecz 30 min. Po ostudzeniu torcik przykryj rozwałkowaną i dekoracyjnie wyciętą masą marcepanową.
Sztuka – 270 kcal, cena 1,20 zł.
Aby przedłużyć świeżość ciasta drożdżowego, możesz dodać do składników przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki (1-2 sztuki) lub zmielony twarożek. Ciasto będzie smaczne i niezwykle wilgotne.Źródło: Świat kobiety