Do góry

Desery Przepis na:

Torcik bezowy dla dzieci

Torcik bezowy dla dzieci

Autor:

Przepisów i artykułów: 2504 Ocena: 17772

Dodano:

Odsłon: 174

Słodkości dla naszych pociech.

Składniki

  • Białka jaja 6 szt.
  • Cukier 1 ½ szklanki
  • Szczypta soli
  • Śmietanka kremówka 30% 2 szklanki
  • Cukier waniliowy 2 szt.
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Żelatyna 4 łyżeczki
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Winogrono białe 1 kiść
  • Maliny kolorowe 1-2 szklanki
  • Owoc granatu 1 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Torcik bezowy dla dzieci

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypując porcjami cukier. Ubijać przez 15 minut, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 2 godziny. Następnie ostudzić, zebrać delikatnie łyżeczką od środka bezę, nie uszkadzając spodu, a brzegi zostawić. Kruszonkę bezową odłożyć. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i waniliowym oraz sokiem z cytryny i żelatyną rozpuszczoną w trzech łyżkach gorącej wody. Ubitą śmietankę wyłożyć na wydrążoną bezę, po czym ułożyć równomiernie owoce, posypać odłożoną kruszonką bezową, schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń