Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik budyniowy z ptysiami"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 103
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3342
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1192
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 103
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3342
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1192
Składniki
W rondelku zagotuj wodę z ma słem. Gdy zacznie wrzeć, wsyp mąkę, podgrzewaj mieszając. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Gdy wystygnie, dodaj jajka i zmiksuj.
Ciasto przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 min w temp. 190°C. Z ciasta francuskiego wytnij koło o średnicy 22 cm. Piecz ok. 15 min.
Budyń przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (dodając cukier). Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Masło zmiksuj i dodawaj do niego po łyżce budyniu. Na koniec dodaj ubitą śmietankę.
Do rondelka wsyp cukier, podgrzej. Gdy się rozpuści i nabierze ciemnego koloru, dodaj masło. Następnie dodaj śmietankę, mieszając podgrzewaj 1 minutę. Na spodzie z ciasta fran cuskiego rozłóż krem. Dookoła ułóż ptysie, polej sosem karmelowym.
60 minut. Porcja: 400 kilokalorii
Aby budyń nie przypalił się w trakcie gotowania, dno garnka posmaruj masłem.Źródło: Świat i Ludzie