Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik sprawdził się na Walentynki, na urodzinach mojej córki, to i na ostatki da radę! Beza z prażonym orzechami plus puszysty mus czekoladowy. Torcik tak lekki, że sam leci do gąbki! Moje Walentynki dały mu radę zaraz po obiedzie. Tylko się oblizały. Mnie zostały okruchy orzechów :-(
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10591
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4770
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 849
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8996
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1324
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10591
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4770
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 849
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8996
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1324
Składniki
Orzechy wysyp na blachę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 4 - 5 minut. Uważaj, aby się nie przypaliły. Otrzyj w rękach suchą skórkę i zmiel orzechy w blenderze - nie musi być całkiem drobno. Ubij białko na sztywną pianę, posyp cukrem i ubijaj jeszcze chwilę. Dodaj orzechy i dobrze wymieszaj. Narysuj na papierze do pieczenia 3 koła o średnicy ok. 20 cm i rozłóż na nich ubitą pianę równą warstwą.
Piecz w 160 stopniach do chwili, gdy bezy będą zrumienione i suche (6 - 8 minut). Zdejmij na kuchenną kratkę i zostaw do wystudzenia.
Do rondla wlej 2,5 łyżki wody i wsyp cukier, gotuj na małym ogniu, aż utworzy się gęsty syrop (kropla syropu wpuszczona do zimnej wody powinna stworzyć małą kuleczkę). Ubij w misce jajka i wlewaj powoli do gotującego się syropu, cały czas intensywnie ubijając. Zdejmij z ognia i ubijaj, aż masa jajeczna będzie sztywna. Żelatynę rozpuść w małej ilości (łyżeczka) wody.
Wlej rozpuszczoną żelatynę do gorącej masy jajecznej, dodaj kakao, rozpuszczoną czekoladę, Nutellę i dobrze roztrzep. Ubij masło na pianę i dodaj do masy. Dobrze wymieszaj. Ubij, nie za mocno, śmietanę i również dodaj do masy. Wymieszaj, aż cała masa będzie gładka. Zostaw do wystudzenia aby zgęstniała.
Posmaruj bezy grubą warstwą musu i ułóż jedną na drugiej. Resztą musu posmaruj boki torcika. Zostaw do schłodzenia. Boki obłóż zmielonymi grubo, wcześniej uprażonymi orzechami, posyp wierzch kakao i cukrem pudrem.