Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort urodzinowy z ciastem czekoladowym. Tort z kremem krówkowym i truskawkowym.Tort z rozetkami i czekoladowymi motylkami.
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 267
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 530
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 988
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 273
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 267
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 530
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 988
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 273
Składniki
ciasto-Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175* ok.25-30 min. Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.
Włożyć z powrotem jeden blat do tortownicy.Posmarować dżemem.
Nad parą w śmietance roztopić cukierki, mieszając.Ostudzić i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godz. Można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.Śmietankę z cukierkami, zmiksować ze śmietan-fixem. Następnie z porcjami jogurtu. Na koniec zmiksować z żelatyną ale nie za długo. Wylać na warstwę dżemu. Przykryć drugim blatem ciasta. Można też nasączyć.
krem truskawkowy-Truskawki zmiksować, albo rozgnieść widelcem.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem , potem śmietan-fixem. Dodawać jogurt, potem truskawki, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, ciągle miksując, ale już nie za długo. Wylać na ciasto w blaszce.Schłodzić w lodówce na parę godzin.
Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na tacy.
rozetki- zmiksować suchy krem ze śmietanką.Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Zrobić rozetki wokół tortu.
motylki-Polewę rozpuścić w/g instrukcji na opakowaniu. Przelać do rożka papierowego i namalować w/g wzory, tyle samo prawych stron motylka jak i lewych.
Jak ozdoby zastygną to delikatnie odkleić i udekorować tort jak również i truskawkami.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.