Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8411
Dodano: 24.06.2018
Odsłon: 406
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
ciasto-Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 175* ok.25-30 min.
Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.
Włożyć z powrotem jeden blat do tortownicy.Posmarować dżemem.
Nad parą w śmietance roztopić cukierki, mieszając.Ostudzić i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godz. Można i całą noc.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.Śmietankę z cukierkami, zmiksować ze śmietan-fixem. Następnie z porcjami jogurtu. Na koniec zmiksować z żelatyną ale nie za długo. Wylać na warstwę dżemu.
Przykryć drugim blatem ciasta. Można też nasączyć.
krem truskawkowy-Truskawki zmiksować, albo rozgnieść widelcem.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem , potem śmietan-fixem. Dodawać jogurt, potem truskawki, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, ciągle miksując, ale już nie za długo. Wylać na ciasto w blaszce.Schłodzić w lodówce na parę godzin.
Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na tacy.
rozetki- zmiksować suchy krem ze śmietanką.Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Zrobić rozetki wokół tortu.
motylki-Polewę rozpuścić w/g instrukcji na opakowaniu. Przelać do rożka papierowego i namalować w/g wzory, tyle samo prawych stron motylka jak i lewych.
Jak ozdoby zastygną to delikatnie odkleić i udekorować tort jak również i truskawkami.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

fafiatko 24 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Juz nie wiem co ladniejsze, motyle czy torty piankowe! Odpowiedzi: 6 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz