Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oj trochę tych przepisów zalega więc najwyższy czas je pododawać. Oto torcik jaki przygotowałam dla mojego wnuczka Filipka, a że uwielbia bitą śmietanę to nałożyłam jej bardzo dużo.
tortownica, papier do pieczenia, mikser, łyżka, kubek,
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10423
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10423
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Składniki
1. Biszkopt; białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą , delikatnie wmieszać do masy jajecznej 2. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia średnica (tortownicy 26 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec około 40 min , a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wystudzić, podzielić na 3 krążki. 3. Krem śmietankowy z mascarpone; śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy. Serek mascarpone zmiksować z łyżką cukru pudru i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Krążki biszkoptowe nasączyć sokiem wiśniowym z dodatkiem soku z cytryny. 4. Składanie tortu; Spodni krążek posmarować masą kajmakową, nałożyć masę śmietankową trochę masy odłożyć do dekoracji, nałożyć drugi krążek i znowu część masy śmietankowej, nałożyć ostatni krążek , docisnąć wyrównać, cały tort obłożyć gotową masą waniliową Dr, Oetkera zrobioną według opisu na opakowaniu, boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi. Górę udekorować ozdobami i masą śmietankową oraz srebrnymi koralikami. 5. Tort włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.