Do góry

Desery Przepis na:

Torcik jagodowy.

Torcik jagodowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8815

Dodano:

Odsłon: 5737

Przez tą pogodę na dworze zatęskniłam za latem i pysznymi jagodami:) Dobrze że są zapasy dżemu jagodowego więc mamy letnie wspomnienie:)

Składniki

  • biszkopt z 3 jajek: 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ciasteczka rido lub malteesers 175 g
  • masa śmietanowa: 500 g śmietanki tortowej 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 1 słoiczek dżemu jagodowego 240 g
  • masa budyniowa: pół litry mleka
  • 1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka
  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 słoiczek dżemu jagodowego 240 g
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Torcik jagodowy.

Przygotowanie

  1. Robimy biszkopt: ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli oraz cukru, dodajemy żółtka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy.
    Pieczemy w 26 centymetrowej tortownicy przez 25 minut. Po upieczeniu wykładamy do przestudzenia.

    Do tej samej tortownicy co pieczemy biszkopt, wykładamy papier do pieczenia i wsypujemy ciasteczka na dno.
    Robimy masę śmietanową: rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklance wrzątku studzimy.
    Śmietankę bardzo schłodzoną, ubijamy na sztywno z cukrem pudrem pod koniec wlewamy delikatnie letnią żelatynę ciągle ubijając, dodajemy dżem jagodowy i wykładamy na ciasteczka wstawiamy do lodówki by tężała.

    Gotujemy szklankę mleka, do drugiej dodajemy proszek budyniowy i cukier gotujemy budyń., Ugotowany budyń studzimy. Ucieramy margarynę , dodajemy zimny budyń a na koniec słoiczek dżemu jagodowego. Gdyby nam się zdarzyło że masa się rozwarstwia (bo dżemy są różne), możemy wsypać pół szklanki mleka w proszku.
    Wykładamy masę na bitą śmietanę.

  2. Na wierzch kładziemy upieczony biszkopt, wstawiamy do lodówki by ładnie nam wszystko zastygło.
    Po ok. 2 godzinach przykładamy paterę do ciasta i go odwracamy, delikatnie odrywamy papier i zajadamy pyszny torcik:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 listopada 2013 Robić ,za dużo pracy,ale na kawałeczek,pewnie już nie ma? chętnie bym się skusił:) pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 23 listopada 2013 rzeczywiście cudowne wspomnienie lata :-) piekny Ci wyszedł :-) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 23 listopada 2013 Aniu !!!!! piękny, tylko pytanie czy ze sklepowego dżemu wyjdzie taki piękny kolorek, bo nie mam w tym roku swojskiego :((((, jej, ale bym zjadła ! Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń