Desery Przepis na:
Torcik jagodowy

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 983
Dodano: 08.08.2018
Odsłon: 1342
Składniki
- BISZKOPT:
- 1/2 szk. mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- MASA JAGODOWA:
- 125g. jagód
- 300 ml. śmietany kremówki 30 lub 36 % (dobrze schłodzonej)
- 250g. serka mascarpone
- 80g. cukru pudru
- 1op. galaretki jagodowej lub z czarnej porzeczki
- DO NASÁCZENIA BISZKOPTU:
- Słaba herbata, posłodzona 1 łyżeczką cukru
- DODATKOWO:
- 1 op. galaretki jagodowej lub z czarnej porzeczki
- 200 ml. śmietany kremówki (do ozdoby)
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
BISZKOPT:
Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną) przesiewamy.
Oddzielamy żółtka od białek.
Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę.
W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji.
Do masy, powstałej z ubitych żółtek, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem.
Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm].
Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół].
Pieczemy 25 do 35min, do tak zwanego suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika - odstawiamy do wystygnięcia. -
Zdejmujemy obręcz tortownicy.
Górę biszkoptu wyrównujemy nożem (ciasto, będzie się ładniej prezentować).
Nakładamy ponownie obręcz i nasączamy biszkopt. -
MASA JAGODOWA:
Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej, przegotowanej wody.
Pozostawiamy do przestygnięcia.
Jagody blendujemy z serkiem mascarpone. -
Śmietanę ubijamy z cukrem.
-
Do śmietany dodajemy zblendowane jagody z serkiem oraz galaretkę.
Całość delikatnie, ręcznie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. -
PRZEKŁADANIE:
Wykładamy masę jagodową na biszkopt.
Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. -
Przygotowujemy galaretkę według instrukcji na opakowaniu.
Przestygniętą, płynną galaretkę wylewamy delikatnie na zastygnięta masę jagodową.
Torcik ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. -
ZDOBIENIE:
Zastygnięty torcik wyjmujemy z lodówki.
Delikatnie okrajamy boki i pozbywamy się obręczy tortownicy.
Śmietanę ubijamy i umieszczamy w rękawie do zdobienia, z końcówką typu: ‘zamknięta gwiazda’.
Robimy śmietanowe zdobienia dookoła góry torcika. -
Gotowy torcik przechowujemy w lodówce!
SMACZNEGO!!! :)
Komentarze do przepisu (6)

Black_soul 09 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pysznie wygląda :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 08 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Super orzeźwiający torcik.:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 08 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszny :-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz