Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1213
Dodano: 08.08.2018
Odsłon: 1389
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
BISZKOPT:
Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną) przesiewamy.
Oddzielamy żółtka od białek.
Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę.
W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji.
Do masy, powstałej z ubitych żółtek, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem.
Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm].
Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół].
Pieczemy 25 do 35min, do tak zwanego suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika - odstawiamy do wystygnięcia.
Zdejmujemy obręcz tortownicy.
Górę biszkoptu wyrównujemy nożem (ciasto, będzie się ładniej prezentować).
Nakładamy ponownie obręcz i nasączamy biszkopt.
MASA JAGODOWA:
Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej, przegotowanej wody.
Pozostawiamy do przestygnięcia.
Jagody blendujemy z serkiem mascarpone.
Śmietanę ubijamy z cukrem.
Do śmietany dodajemy zblendowane jagody z serkiem oraz galaretkę.
Całość delikatnie, ręcznie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
PRZEKŁADANIE:
Wykładamy masę jagodową na biszkopt.
Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.
Przygotowujemy galaretkę według instrukcji na opakowaniu.
Przestygniętą, płynną galaretkę wylewamy delikatnie na zastygnięta masę jagodową.
Torcik ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
ZDOBIENIE:
Zastygnięty torcik wyjmujemy z lodówki.
Delikatnie okrajamy boki i pozbywamy się obręczy tortownicy.
Śmietanę ubijamy i umieszczamy w rękawie do zdobienia, z końcówką typu: ‘zamknięta gwiazda’.
Robimy śmietanowe zdobienia dookoła góry torcika.
Gotowy torcik przechowujemy w lodówce!
SMACZNEGO!!! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Black_soul 09 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pysznie wygląda :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 08 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Super orzeźwiający torcik.:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 08 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszny :-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz