Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik korzenny z pomarańczami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 90
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 90
Składniki
ok. 75 minut
Pomarańcze obrać ze skórki, usunąć białą wewnętrzną warstwę. Czerwone wino wlać do garnka, dodać przyprawę korzenną, po zagotowaniu zdjąć z ognia. Do garnka z winem włożyć obrane pomarańcze. Szczelnie przykryć folią i odstawić, najlepiej na noc, w chłodne miejsce.
Orzechy włoskie zemleć. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z cukrem i z 1 torebką cukru wanilinowego. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz zmielonymi orzechami. Dodawać porcjami do masy jajecznej. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spodzie tortownicy rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 12-15 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa placki.
Czekoladę gorzką grubo posiekać, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dolać 10 dag śmietany kremówki i dobrze wymieszać. Zdjąć z kąpieli wodnej. Do masy czekoladowej wlać likier pomarańczowy i odstawić do wystudzenia. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z drugim cukrem wanilinowym. Połączyć z masą czekoladową.
Pomarańcze wyjąć z marynaty winnej, osuszyć, pokroić w plasterki. Placki biszkoptowe posmarować kremem czekoladowym i obłożyć plasterkami pomarańczy. Ułożyć jeden na drugim, lekko dociskając.
Torcik wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekorować wiórkami czekolady.Źródło: Życie na gorąco