Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik limonkowo-melonowy"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
Składniki
Masło rozpuść w garnku. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem, wlej mleko i rozpuszczone masło, delikatnie wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę, piecz 10 minut w temperaturze 180°C.
Białka ubij, dodawaj stopniowo cukier i sok z cytryny, wymieszaj. Wyłóż na ciasto, piecz 10 minut w 160°C, zmniejsz temperaturę do 130°C, piecz 40 minut. Udekoruj limonką i melonem.
Czas: około 1,5 godziny.
Aby beza sie udała, tuż po rozpoczęciu ubijania białek trzeba stopniowo dodawać cukier. Proporcje cukru do białek są następujące: na jedno białko najmniej 1/4 szklanki cukru. Warto wyczuć moment, w którym białko jest już sztywne i wtedy trzeba je od razu wyłożyć na papier i piec. Bezę można na noc zostawić w piekarniku.Źródło: Dobry Tydzień