Do góry

Desery Przepis na:

Torcik migdałowo-kokosowy

Torcik migdałowo-kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2426

Dodano:

Odsłon: 2734

Dwa blaty migdałowo-czekoladowego ciasta przełożone kremem kokosowym. A do tego odrobina kwaśnych czerwonych porzeczek, żeby nie było tak słodko. Do tortu wykorzystałam świeży kokos, z którego zrobiłam mleczko kokosowe, wiórki i płatki. Wiórki znalazły się w masie, a płatki dekorują brzeg tortu. Oczywiście można użyć gotowych wiórków i pominąć dekorację. :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 80g miękkiego masła
  • 80g cukru
  • 100g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem kokosowy:
  • 250g mascarpone
  • 200g śmietany kremówki (30-36%)
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • kilka gałązek czerwonych porzeczek
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Czekoladę posiekać drobno i wymieszać ze zmielonymi migdałam i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.

  3. Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodawać żółtka i zmiksować całość na najwyższych obrotach. Następnie dodać czekoladę z migdałami i proszkiem. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut.

  4. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Następnie przeciąć na pół, aby otrzymać dwa blaty. (Ciasto jest niskie, więc ostrożnie przy krojeniu.)

  5. Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wiórki się lekko przyrumienią. Odstawić do ostygnięcia.

  6. Zimną śmietanę i mascarpone zmiksować razem na puszystą masę. Dodać ostudzone wiórki i wymieszać.

  7. Dolny blat ciasta ułożyć na paterze. Posmarować połową kremu kokosowego. Posypać porzeczkami (nie za dużo). Położyć drugi blat ciasta. Posmarować resztą kremu górę i boki. Ozdobić porzeczkami i płatkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń