Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy, łatwy i bardzo smaczny torcik. Polecam
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10583
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3224
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2334
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10583
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3224
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2334
Składniki
Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia do miski. Dodać kakao, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i kefir. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką. Masę przelać do tortownicy, o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 45-50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Śmietankę ubić końcówkami miksera. Gdy zacznie tężeć dodać cukier puder. Jeszcze chwilę ubijać. Odłożyć mikser. Przy pomocy trzepaczki wkręcić po łyżce serek mascarpone. Posmarować kremem pierwszy blat. Nałożyć drugi i również posmarować kremem wierzch tortu i boki. Czekoladę zetrzeć na tarce. Obsypać torcik. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.