Do góry

Desery Przepis na:

Torcik na kefirze

Torcik na kefirze

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4028

Dodano:

Odsłon: 3507

Czekoladowy, łatwy i bardzo smaczny torcik. Polecam

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g kefiru (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 11/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem:
  • 250 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia do miski. Dodać kakao, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i kefir. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką. Masę przelać do tortownicy, o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 45-50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Śmietankę ubić końcówkami miksera. Gdy zacznie tężeć dodać cukier puder. Jeszcze chwilę ubijać. Odłożyć mikser. Przy pomocy trzepaczki wkręcić po łyżce serek mascarpone. Posmarować kremem pierwszy blat. Nałożyć drugi i również posmarować kremem wierzch tortu i boki. Czekoladę zetrzeć na tarce. Obsypać torcik. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń